QA для початківців що варто знати перед тим, як прийти в професію Поради від Senior QA Engineers

Чи всім тестувальникам-початківцям потрібні курси? З одного боку, коли шукаєте інформацію самостійно, вона краще вкладається в голові (принаймні мені). qa engineer вакансии Коли немає ментора, який скаже, що читати, а що ні, в голові все буде невпорядковано.

Сподобалися результати пошуку?

«Зараз часто компанії об’єднують всі ці обов’язки в одному фахівці — QA. Проте на співбесідах можуть запитувати, у чому різниця між QA, QС і тестувальником». Якщо дефекти виявлені на етапі збирання вимог (ми виявили, що якась одна вимога суперечить іншій) — на цьому етапі виправлення є найпростішим, тому що треба лише переписати вимогу.

✅ Основні завдання та обов’язки QA

Інколи є свідома або несвідома підміна цих понять і тому всіх, хто має причетність до процесу тестування, називають і тестувальниками, і QC, і QA. Вчіть лексику, що використовують в IT, це допоможе в перші тижні роботи і на співбесідах. На цьому етапі кожна ваша співбесіда — це вже гарний досвід.

Хто такий QA та яка його роль у процесі розробки

Також Junior Ruby Developer має базово знати типи й конструкції мови програмування та ООП, реляційні бази даних і SQL. Важливо розуміти HTTP і concurrency/parallelism. Junior .NET Developer має знати мову програмування C# та платформу .NET (.NET Framework 4.x, .NET Core). Частково знати Front-end (зокрема, Angular) та розуміти принципи ООП та databases. Підписуйтесь на щотижневу розсилку від головної редакторки Happy Monday з підбіркою найцікавішого контенту тижня, новин та кар’єрних можливостей. Якщо ведеться робота над великим проектом, рідко наймають одного QA Engineer.

І трішки власної історії наприкінці

Перш за все треба зрозуміти чи хочеш ти цим займатися, а вже потім йти на курси і шукати роботу. На початку базово вистачить, але в подальшому, щоб робити якісно, то мову треба знати не гірше за сусіднього девелопера. На вулиці 2023 рік а в Україні далі товчуть тему мануал куа)На Заході таких посад вже немає, ти або General QA або Automation/SDET. Мануал куа залишились нішею Східної Європи і Індії. При цьому “прикрашати” свої досягнення не варто. Як варто поводитись, якщо ви не знаєте відповіді на запитання.

junior qa engineer обовязки

Що таке “якісний продукт”?

В тестуванні дуже багато всього не обов’язкового. Але чим більше знаєш — тим більш цікави тести можна задизайнити. «Побутує стереотип, що розробники і QA — вороги, і вони заважають одне одному жити.

junior qa engineer обовязки

Про мотивацію найкраще свідчить кількість влучних запитань, які ставить кандидат під час співбесіди — це означає, що він попередньо дізнався про компанію та проєкт. Додатково Junior-спеціалісту потрібно розуміти, що таке HTTP-протокол, мати базові знання Git та принципів роботи з бранчами, вміти використовувати IDE для написання коду та дебагу. У тестуванні фахівцю варто знати, які типи тестів існують та що таке юніт-тести. QA Engineer можуть не тільки аналізувати, вже створений програмістом, на наявність помилок і недоробок, але і вносити власні корективи. У завдання цих фахівців входить не тільки знання всіх процесів, які здійснюють програмісти. Рівень кваліфікаційних вимог не завжди обмежується стандартним набором, тому в деяких випадках потрібні більш широкі знання, ніж у технічного спеціаліста одного профілю.

Адже традиційно завдання вважається виконаним, коли готова розробницька частина, вона протестована мануально та написані автотести. Проведення тестування та за потреби внесення його результатів у систему. Тут варто звернути увагу, що не кожна проблема, яку знаходить тестувальник, — це баг.

Намагайтеся запам’ятати кожну та потрапити на якомога більшу їх кількість. Почніть з будь-якого безоплатного курсу, а краще — з кількох, для закріплення знань. Це може не тільки зекономити вам гроші, а й пришвидшити навчання. Коли знань у тій чи іншій доменній сфері немає, потрібно добре вивчити теорію, технічні аспекти, як-от відповіді сервери, якщо ми кажемо про API, запити, що надсилаються тощо. Для нас важливо зрозуміти, наскільки комфортною буде співпраця з потенційним колегою. Найбільш показовими є вміння думати та намагання розв’язати задачу, на яку ще не знаєш відповіді.

  • А також відношення у багатьох (не у всіх) компаніях до тестувальників буде гірше, ніж до девелоперів.
  • На етапі розгортання програмного забезпечення QA Engineer може брати активну участь у перевірці, щоб переконатися, що програма, дійсно, добре працює у середовищі продакшену.
  • Для Junior PHP Engineer варто знати Laravel Framework, частково Front-end – JavaScript (jQuery, Vue.js), а також ООП та шаблони проєктування.
  • На етапі дизайну QA Engineer співпрацює із дизайнером для того, щоб переконатися у зрозумілості та інтуїтивності інтерфейсу.
  • Або вибрати число на основі того, що поставили інші учасники команди.

Іноді QA використовує інструменти автоматизації для створення тестів, які можуть бути виконані автоматично. Зазвичай цим займаються тестувальники-автоматизатори. Також вони налаштовують автоматичний запуск тестів на CI/CD. Якщо дефект виявлений на етапі реалізації, треба змінювати дизайн (а це потребує узгодження з великою кількістю людей), а також переписувати вимоги. Крім того, коли я шукаю фахівця в команду, мені завжди цікаво чути від людини запитання.

Для Junior PHP Engineer варто знати Laravel Framework, частково Front-end – JavaScript (jQuery, Vue.js), а також ООП та шаблони проєктування. Важливими є розуміння CI/CD та Database і досвід роботи з Git та GitFlow. Junior JavaScript Developer повинен розуміти принципи роботи вебзастосунків, знати та вміти використовувати HTML-теги, зображати текстову інформацію, таблиці, списки, працювати з формами.

junior qa engineer обовязки

Важливо, як кандидат відповідає на запитання, як формулює думку. У компанії вважають, що за структурою необхідно ділити резюме на блоки, деталізувати досвід роботи (компанія, позиція, період роботи, обов’язки та досягнення). Для Junior Devops вимагають DevOps, CI/CD, Jenkins, Git, базово знати сучасні “хмарні” системи. Також мати досвід роботи на комерційних проєктах за спеціальністю від півтора року та добре володіти усно та письмово англійською мовою. Важливими є досвід роботи з Linux-оточенням, вміння працювати з системами контролю версій (Git, SVN, Mercurial тощо), базові знання електроніки, аналогової та цифрової схемотехніки. Залежно від проєкту важливо, щоб кандидат цікавився контейнеризацією та віртуалізацією.

Також іноді треба запропонувати інші варіанти вирішення поточних проблем. Вміння вести документацію допоможе інформативно та доступно описувати певну інформацію. Ну а навички розповсюдження знань та навчання молодших спеціалістів є запорукою успіху на вищих позиціях.

На етапі розгортання програмного забезпечення QA Engineer може брати активну участь у перевірці, щоб переконатися, що програма, дійсно, добре працює у середовищі продакшену. Говорячи про тестувальників, Quality Control Engineer, Quality Assurance Engineer, слід зазначити, що часто у джерелах відбувається змішування цих понять. Якщо людина може комунікувати, але не може виконувати основні робочі задачі — то єдине, що вона зможе зробити — професіонально придумувати причини, чому задача не була зроблена. Також важливим є знання мереж, моделі OSI, TCP/IP та інших протоколів.

Ми поговорили з айтішниками з GlobalLogic та розпитали про їхні будні. Обирайте цікаву професію та переглядайте відео за посиланням. ➖ Тестування, як і розробка, є творчою роботою, яка вимагає часом нестандартних підходів та мислення.

Потрібно знати, нехай і не все, втім досить багато інформації щодо Front-end, Back-end, роботи DevOps. Ми з колегами часом жартуємо, що я знаю про Back-end нашого сервісу більше, ніж Lead Front-end. А враховуючи те, скільки сьогодні кандидатів подаються на одну вакансію (особливо якщо це перша робота), QA — точно не найлегший шлях увійти в IT. Спеціалісти без досвіду часто подаються на першу-ліпшу роботу. І багато хто взагалі не готується до співбесід з менеджером, не читає нічого про компанію і не готує запитання про задачі, команду або продукт. Для багатьох HR-менеджерів важлива небайдужість, щоб кандидат проявляв зацікавленість у вакансії.

А для більшості аутсорсу — компанія, це величезний набір різних проєктів. Спочатку здебільшого я вчив, які є процеси в IT та QA зокрема, теорію з тестування. Намагався заглибитися в професію, з’ясувати, який тип мислення для цього потрібен. Зараз насправді опановувати професію простіше, оскільки в інтернеті є більше якісного та структурованого матеріалу для навчання.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/